Perukan väärtin (Esa Viitanen) pakinoita

"Keviää kevättä"

   Täsä oon ollu haistavinnaan, että ilimasa ois ikkäänku joku romilli kevvään tuntua. Mutta vanahasa muistisa assuu kuitenki takatalaven peleko, nii ettei täsä hetikohta passaa ruveta riemuihteen. Ainakaan ennenku maalis kunnolla maata näyttää...

   Joka tappauksesa se pikkunenki kevvään haju tekkee tuota ihimismieltä keviämmäksi. Vasten aurinkuaki ku aivastaa pärskäyttää, niin sehän pannee sannoon jo, että oho. Ja ei tartte hirviästi tuon mollikan paistaa, ku rupiaa ihimisten naamat sullaan ja oikoileen vinka kohomettamasta irvistyksestä.

   Kevähä ei sitä yksistään tee, vaan ku sen kans yhistettynä hoksasivat nuo hallituksen päältäpäsmärikki helepottaa ja yksinkertastaa tuota syntikantamuksena tuntunutta verokuormaa... Vielä jos oisivat huomanneet kaksinkertastaa, nii kui keviäksi olo oiskaan sitte tullut.

   Vaikka tikun kans hakis, niin eipä sitä muuta kevennettävvää taija ennää löytyäkkään. Tuo sapuskapuoliki rupiaa olleen jo niin keviää että... Eipä tuu raskas olo ku järsii keviää leipää ja silittää päälle kevytmarkariinia ja hörppää päälle kevytkurria tai piimäsintua. Läskiäkkään ei voi ennää kiirata ku siinä ei oo ennään rasvan hiventä eikä makkarasa oo yhtään lihhaa. Kohta saa sanua, että ku lunta syö ja vettä juo, nii ei paskakkaa pahalle haise... Saa pyyhkästäkki keviästi.

   Ennevanahaa sanottiin, että raskas työ vaatii raskaan huvituksen. Mutta nykyään eijoo ennää palijo raskasta työtä, ku sitäki reissataan keventää työtätekeviltä ja raskautetuilta pois kokonaan. Kohta eijoo ku henkistä ja keviää työtä, jos sitäkään. Vaan eipä tartte sitte huvitellakkaan raskaasti. Mutta eipä tuu hättää, ku löytyy keviää kalijaa, mietua tupakkia kiskua keviästi henkeen ja viinainki rosentteja kevennettään alvariinsa, nii että vielä huvittelun jäläkeisenä aamunaki on keviä olo.

   Eipä sitte ookkaan ihime, jos kaupasa käyvesä tulleeki semmonen tyhyjentävän keviä olo. Erikoisen keviät tarijousostokset on heleppo maksaa ku ei tartte raijata raskasta rahpörssiä lakkarisa, vaan pyhkästään vaan keviästi keviällä muovilätyskällä maksetuksi, keviänkeviästi tililtä tilille. Ja kun tuo verotus keveni ja yksinkertastu, nii yksinkertasesti keveni tuo ostoskassiki.

   Nii että jossei takatalavia tuu, nii siittä vain keviällä mielellä keventämmään ketineitä päältä ja menneen keviä ravia keviänliikenteen väylille ja keventämmään talaven aikana kassettunutta rasvakerrosta. Sitäkö ei tiijä visustella eikä hamstrata mittään nykyään. Ei ees liikaläskejä.

   Hallituksen päältäpäsmärit on kuulemma kaavailleet, että yli satakilosille lätkästässiin lähiaikona nuinsanottu läskivero. Päätinki, että parempi ne on juoksuttaa läskit tuonne tienpäälle, sillä parempi ne on olla maasa ku jumalattomain suusa. Että siittä vain ylös ulos ja lenkille.