Perukan väärtin (Esa Viitanen) pakinoita

1994


Navasta kiinni

   Sitä tullee mölläytettyä toisinaan tuosta leipälävestä sen enempi hunteeramatta. Niinku ny tuli kehua retosteltua, että sitä muka säntäisi puulaakista ikkäänku perskannikkaa nakaten ja sanottua etten kusekkaan Ruatruukille päin.
   Mutta jos valehtelematta sannoo, niin ihan tuppasi pahanmielenpallaa kurkkuun lykkäämään ku irtisanomislanketin alleränttäsin. Ei sitä talosta lähetä niinku torpasta.

   Ennevanahaan se oli suoraviivasempaa tuoki loppulitviikin antaminen. Kerranki ku kysy Piehinkijokiuitosa ukkoherra Partanen Karvos-Aukulta, että miksei oo vielä ruuhkaa purettu, nii meni siihen Auku sannoon, ettei oo ollu aikaa... Siihen heti ukkoherra, että minä annan sulle Aukurukka aikaa, että kävellä läpsippä tuon konttuurin kautta.

   Nykyään ne on jos mikkä irtisanomis- ja ootusajat sun muut rituaalit. Paitti nyt nuilla isokenkäsemmillä toplokkailla, jokka saa lähtiä heti. Vissiin sen takia, ku ne on läntränneet niitten tietokonnein kans ja saattasivat suutuspäisään ootusaikana pistää ittään tiijä mitä viruksia ja piruksia.

   Viekkaimmat jätkät ruukasi ennevanahaan ruihnata sen verran palijo vörskottia, että olivat aina navastaan kiinni puulaakisa. Semmosille jätkille ruukasi järijestyä hommia luppoaikonaki.

   Nykyään navasta kiinni jääminen on mulijahtanu melekeen nurinpäin. Ainaki mitä tullee semmosiin pörsiyhtiöihin ku Rautaruukkiki on.

   Kipiästi vihilasi eikä ollu kaukana märy irtolaisilimotusta alleräntätesä, ku muistu mieleen taannoinen muutaman kymppitonnin vippaaminen yhtiön pörssiin. Sinne meni ku kankkulan kaivoon, eikä oo muuta lohutusta ku etten ollu ainua pöhölö. Saa siinä kiristää tuppivyötä ja yrittää maksaa kirrittää ansiopäivärahosta pankkivelekaa, ku annon jymmäyttää ihtiäni.

   Ei ois yhtään pahitteeksi vaikka kakssatasen pörssimeklarit hieros jonkulaista käjenojennusta irtisanotuille osakkeijenomistajille, ku kerta yllyttivät hulluuteen. Ku sais ees omansa pois, nii ei tarttis ennää huolehtia yhtiöstä, ku yhtiökkää ei huolehi minusta.