Perukan väärtin (Esa Viitanen) pakinoita

1994


Kuria vierotukseen

   Tuosa ku seiso tuorustain avviisisa, ettei oo Raahekkaan herran kukkarosa nuisa huumeasioisa, nii muistu mieleen miten vateri vierotti meikäpojan tupakinpoltosta ja varkauvesta. Nykyäänhän niitä sikiöitä ei ees reistata vierottaa tupakoinnista, haistella henkiä eikä kysellä, että mistä sait rahhaa ostamisseen.

   Surkiaaon kahtella ku keskenkasvuset penikat vettää sätkää posket lommollaan ku tuttia. Tiijä vaikka alakuinnostus tupakkiin johtuski siittä ku vierotettaan mukulat nykyään liika aikusin tissiltä. Ennevanahaan sai imiä tissiä niin kauvon ku kehtasi.

   Mutta kokkeillaha sitä piti meikäläisenki tupakinpolttua, niinku muittenki nuorten. Vateri oli justiin aukassu tehopakkaus-työkköaskin ja tarijonnu siittä rannille ja ottanu ihteki siittäholokkimynnin kans.

   Siinä ku silimä vältti, nii sen kummemmin räknäämättä varastin askista kolome työmiestä. Häätyhän mun järijestää Ahosen pojille vuorostaa oikiat tupakit, ku oltiin polteltu papan kessuja rykin aikaa. Ahosen sillan alla veettiin henkeen, että nokastaki tuli savua ja päästä oikein pisteli. Ja kohta rupes oksettaan ja paskattaan...

   Siittä sitte yritin hiippailla ölövinä mökille ja koitin olla ettei henki haisis. Mutta eihä vaterilta nii vain tietämättä ja rankasematta tupakeita varastettu. Kotiatultua alako kuulustelu. Ja minä en ollu tietävinnään.

   Mutta kohta olin Vateri oli varannu uunin päälle notkian pajukepin, jolla alako minut polovilleen siepattuaan pehemittään persposkiani. Välillä se aina kysy, että tuliko otettua. Kävi sen verran kipiää, että piti tunnustaa, että tulihan se yksi otettua. Mutta siittäkö laakit vain koveni, nii pitihän ne kaikki kolome varastettua tupakkia tunnustaa yksitellen.

   Ku monneen päivään ei kärsinyt kunnolla istua, nii ei heti kohta teheny tupakkia mieli. Saati sitte niitä varastaa.

   En minä selekäsaunasta oo kaunaa kantanu. Oon aatellu, että se oli visiin sitä nykyään palijo puhuttua ennevanahasta ennaltaehkäsyä, joka on nykyään rankastava teko. Sen verran oon vanahanaikanen, että heti piennä ollesa sitä pitäs ottaa Koivuniemen herra käyttöön, jos ei hyvä ja puhe auta. Isompana saa varua päätään, jos sitte vasta rupiaa antaan kurinpallautusta ja puhhuun tupakoinnin, huumeijen ja juopottelun vaarosta. Eikö siinä Isosa kirijasaki sanota, että joka piiskaa säästää, vihhaa lastaan.