Perukan väärtin (Esa Viitanen) pakinoita

1994


Kotiseutumatkailua

   Ylöskirijotus tarkottaa vähä sammaa ku ettei näkis mehtää puilta. Eli suoraan sannoin reissuamismielesä sitä, että on sitä kahteltavvaa täälä tekopitäjäsä Raahesa ihtellekki saati sitten ulukopaikkakuntalaiselle. Varsinki tämmösille palluupolokujen tallustelijoille, jokka ei vihti ennää säntäillä kiireisempien völijyyn tuonne turhuuven markkinoille, johon vereksemmät puulailee.

   Tuo akka, joka on nuita etelän vareksia, on ruvennu syynäämään nuita Raahen ympäryksen karttapiirustuksia ja niin sitä on tyyrätty muaki kahtelemmaan erilaisia kiintopisteitä ikkään ku uusin silimin. Ja eipä oo tullu ennemmin aateltuakkaan, että ihan täsä rupiaman matkan pääsä on ihan silimäähivveilevän komioita paikkoja, meni sitte pohojoseen, etelään, ittään tai länteen.

   Nuitaki Raahen rantoja saarineen passaa kahtella misä valosa hyvänsä, niin aina silimä leppää ja pahamieliki rauhottuu. Ja jos tekkee mieli vähä kävellä lenttasta luonnosa ja ulukoilimasa, niin heti Pattijojen puolelta Veteraanimajan korsun tykyä lähtee hirviän mukava poloku, joka mennee Lohenpyrstön kautta. Häätyy vain muistaa ottaa ohovia mukkaan, jos meinaa tööväillä välillä ja ihhailla tapionkuusta, jonka tykönä piti hilijentyä rukkoileen hirvionnia enssyksylle.

   Ijän suuntaan ei tartte mennä ees Antinlinnan kivelle, Pöytä- tai Tullikiville, saati sitte Laivakankaan kultakaivokselle ja jätinkirkonkylälle ja sen kautta Sikolampille ku nähtävyyksiä löytyy... Meinaan ihan tuosa malamitien varresta löytyy järvimaisemat ku Saimaalta. Ennoo osannu ennen sillä silimällä kahtuakkaan. Pistohietikoltakkaan ei avvauvu sen härevämpiä näkymiä ja ei oo päästy saastuttammaankaan ku ei tienravveisa seiso reklaameja sinne kettään viisaamaan ja sotkemaan ja rantoja pillaamaan.

   Ja tuonnekko etelään päin pannee noka viisaamaan rantaa pitkin, rautatehtaan yli ja Kulijun- ja Siniluovon lahen, niin tullee vastaan erilaisia nokkia. On Romminnokka, Lännennokka ja Hanahinokka. Ja Hanahinokasa on Hanahikivi, joka ei ookkaan Raahelle mikkään riippakivi vaikka saiki sen ku Salonen pakkonaitettiin Raahelle.

   Tuota tuosa hunteerasinki reissatesa, ettei ois pahitteeksi jos yhistäs nämä Raahen reissaamisen ja enevanahasen ilimineeramisen päältäpäsmärit juominkihommansa ja rustaisivat nuitten Antinlinnan ja Hanahikiven päälle semmoset rappuset, että sinne uskaltas kiivetä ja pääsis persejalakasemmat ja raskaammakki.