Hei, niin kuin täällä on useampikin esittänyt niin nyt on aika toimia, joukkovoima on varmasti tehokkainta! Laitan tähän alle kopion koulutoimenjohtajalle lähettämästäni sähköposti viestistä. Ehdin lähettää sen aiemmin kuin kouluverkko päätös oli tiedossani eli asia koskee lähinnä koulukyyd. asiaa. Mut lukekaa, jos jaksatte. Kirje on aika pitkä, ja lähinnä mun omista kokemuksista. Laitetaan kaikki vain viestiä mitä mieltä ollaan ja puolustetaan lapsiamme!

Hei arvoisa koulutoimen johtaja, tiedoksi valtuuston pj Kerola ja opetuslautakunnain pj Myllymäki.

Olen ollut yläaste ikäisen lapseni koulukyydin osalta tähän mennessä yhteydessä koulunjohtajaan, liikenne suunnittelija/koordinaattorin kanssa ja kouluviraston koulukyydeistä vastaavan henkilön kanssa sekä opetuslautakunnan puheenjohtajan kanssa.
Asia ei ole saavuttanut mitään parannusta ja lähestyn nyt siksi sinua,
Voisiko kirjeeni sisältö asian ottaa joko lautakuntaan tai virkamies käsittelyyn. (kirjeestä selviää ongelman ydin, toivottavasti se riittää vapaamuotoisesta koulukyydin muutoksen parannus ehdotuksesta)
Kirjeeni (alla) kirjoitin paikallislehteen, keskustelua herättämään, kun muu ei ole auttanut tai tuonut tulosta,
näreissäni kirjoitettu teksti ei ole kuitenkaan sievää luettavaa.
Ja siksi mietin että yritän selvittää nyt tämänkin reitin vielä, tulisiko toivottua muutosta, koska haluaisin välttää riitelyä.
En todellakaan haluaisi vastakkain asetella lapsia eri kyliltä, arvata saattaa että sotahan siitä todennäköisesti syntyisi lehtien palstoilla.
Mutta minusta tärkeä ja totta oleva tosiasia kuitenkin, joka on täytynyt nostaa tässä esille.
Ellet voi tälle kyytiasialle mitään, pyytäisin antamaan instanssin tiedot johon asiasta voi valittaa. Esim. hallinto oikeus tms. koska tämä asia ei sovi oikeustajuuni.
Haluaisin varmistaa loppuun saakka voidaanko Suomessa kohdella oikeasti kuntalaisia asuinpaikan perusteella niin eriarvoisesti kuin meillä nyt on vuosikausia tapahtunut.
Yst. Mervi Aho

Avoin kirje:
Hei kaikille piehinkiläisille lapsiperheille sekä opetus lautakunnan porukalle, itse asiassa kaikille päättäjille myös.
Semmoinen päätös sitten Piehingin kouluhankkeesta. Pakko myöntää etten ihmettele yhtään että Piehingin kouluhankkeelle kävi noin.
Kaikella kunnioituksella mutta merkithän on nähty, missä arvossa tämä "perukka" asukkaineen kaikkinensa on.
Kertoihan sen jo millä tavoin entinen, nykyisin purettu koulumme, päästettiin niin huonoon kuntoon, ketään ei oikeasti kiinnostanut!
Itsekin vein home/haju ja kylmyys ongelmasta aikanaan viestiä teklaan, jo yli kymmenen vuotta sitten ensimmäisen kerran.
Mutta tilanne sitten täysin yllätyksenä viimevuonna vain räjähti käsiin HAH! pidetäänkö meitä tyhminäkin vielä? >:(

Mutta asiaan, voitaisiinko puhaltaa yhteen hiileen ja huolehdittais jotain lapsillemme tärkeää, eli omankylän koulukyyditys asialliseksi, inhimilliseksi ja ennenkaikkea tasa-arvoiseksi! Kun uutta koulua joudumme nyt sitten vieläkin odottamaan.
Käsittääkseni me maksamme samansuuruista kunnallisveroa samoin kun muutkin Raahelaiset ja
myös meidän Piehinkiläisten lapsista kaupunki saa saman valtion avustuksen kuin muualla kaupungissa asuvistakin.. Muistuttaisin tästä.
Päätöksiin verraten voisi kyllä luulla jotain ihan muuta..
Esimerkkinä, jostain kumman syystä täällä koulukyyti, varsinkin yläkoululle on aina ollut todella surkealla tolalla, jos verrataan esim. Mattilanperä - Kopsa suuntaan, jotka käyvät samaa koulua.
(Alakoulukyyditys on ollut, vaihtelevasti, vähän paremmalla mallilla onneksi )
Tämä koulukyyti asia on surettanut ja harmittanut lasten puolesta koko 18 v. jonka olemme asuneet Piehingissä..
Tyhmyyksissäni ja naiviudessani olen tyytynyt olemassa olevaan, ajatellen että varmaan syrjäkylän miinuspuolia.
Tietenkin luulin että lapset muuallakin ns. syrjäkylillä kärsivät samalla tavoin "varojen riittämättömyydestä". Mutta sitten puolivahingossa on selvinnyt että näissä koulukyyditys asioissa ei todellakaan ole tasapuoliset pelimerkit kaikilla?!

Meidän kaupungissa on näköjään käsitys että eri alueella asuvia lapsia voi kohdella selkeän eriarvoisesti. Joku virka-tai luottamusmies vetää ilmeisen taitavasti kotiinpäin vai onko kaikki ajattelemattomuutta, sattumaa?
Saman kunnan lapsia, sama koulu (yläkoulu), koulumatkassa ei suuria eroja.. mutta erisäännöt..

Kopsa/mattiperältä koululaiset kuljetetaan takseilla aamua iltaa moneen eri aikaan, taksit vie ja tuo lapset kouluun silloin kun koulu lukujärjestyksen mukaan alkaa tai päättyy.
Tähän verorahat ovat riittävät mutta Piehinkiläisten lasten kohdalla raha yllättäen loppuu!?!

Piehingistä mm. ylipäästä on iätajat kuljetettu sen sijaan Saloisten kouluun vain ja ainoastaan linja-autolla, joita on tasan yksi vakiovuoro bussi (aniaksen auto) 1 aamulla ja yksi iltapäivällä,
alkoi tai loppui koulu lapsella mihin aikaan tahansa.
Monet, monet kerrat meidän lapset ovat hypänneet linkkuun 7.20 vaikka lukujärjestyksessä koulu alkoi klo 10, Heti kerralla vähint. 2,5 t pidempi päivä kuin muilla!! Ei ihan reilua.
Tämä toistui siis viikosta toiseen koko lukuvuoden..

Esim. 2011 vuonna joka pv. meillä lapsen koulupv. loppui klo 14 mutta linkka lähti koululta 15.10. ( pelkistä iltapäivistä yli 5t pidempi kouluviikko kuin muilla, todellisuudessa aamuodotuksineen huomattavasti vielä enemmän)
Aamulla koulu alkoi välillä klo 9 mutta linkka haki ylipäästä 7.20. Ja myöhemmin Aniaksen vuoron lopetettua 12/ 2011 alkaen, aamukyyti alkoi tulla jo klo: 6.55
Kaikenlisäksi mukaan astui bussin vaihto, eli kasitieltä Pohjolan bussin kyytiin. ( tämä oli se virkamiehen kyydityskoordinaattorille ohjeistama "halvin mahdollinen kyyti" mikä Aniaksen tilalle oli määrätty)
No tänä lukuvuonna aamulinkka tuleekin jo 6.45, jotta ehtii 8:ksi kouluun. Näin Raahessa koulukyyti on hienosti järjestetty! Ja koulun lukujärjestys on tarkistettu/suunniteltu trimmaamaan fiksusti kyydityksen kanssa.
jep jep => 6lk :n yläkouluun siirtymisen takia ensim. kerran 18 vuoteen yläkoululle kulkee nyt myös 9 :n auto. Meidän lapsella ei vain satu olemaan 9 aamuja, kerran 10:ksi mutta 10 bussia ei siis kulje.
Anteeksi sarkastisuuteni mutta.. ehkä joku jossain ymmärtää...

Miettikää, moniko edes meistä aikuisista herää kuudelta joka aamu, että ehtii kahdeksaksi töihin? Lähtee töihinsä siis ( huom. matka alle 20 km)
tunti ja vartti ennen kuin työt alkavat tai lähtevätkö teidän lapsenne tuohon aikaan kouluun? ( ymmärtäisin jos matka olisi 50-60 km)
Moniko vaivautuisi käyttämään tähän, alle 20 km matkaan kahta eri bussia. Seisoen, bussinvaihdon välissä ulkona säässä kuin säässä n.20 min, bussi no.2. odotellen.

Olin luullut että päättäjillä ja virkamiehillä on jonkinlaista oikeudentajua, ..siitä sentään on lakikin huolehtimassa.. ns. yhdenvertaisuus pykälä!

Ihmetellessäni surkeaa, epäreilua menettelyä ja eriarvoista kohtelua todettiin; Näin on kuulemma aina ollut.. Juu näin sanottiin kouluvirastosta että Mattilanperä/Kopsa suunnan lapset ei voi koululla tuntia odotella bussia tai koulun alkamista, "joku" oli näin sanonut ja kieltänyt siellä linja-auto koulukyydityksen. Samalla kyllä tottakai pahoiteltiin, surkuteltiinkin piehingin ylipään kyytiä, mutta ei sitä mitenkään muuttaa voi...
Mikä ja missä mättää olisi mielenkiintoista tietää !?!
Kyllä tuossa iässä lapsikin jo ymmärtää eriarvoisen kohtelun, niin sanotun asuinpaikka syrjinnän, kun luokkakaveri hieman toisaalta suunnasta haetaan 8, 9 tai 10 taksilla ja ajetaan suoraan koulun pihalle ja sama iltapäivällä lukujärjestyksen mukaisesti.
Ihan suoraan myönnän ja sanon rumasti v..tus käyrä on aika korkealla! Ja äitinä tuntuu tosi, tosi pahalta. Jollei kolahda yhtään niin pyydän että ajattelet oman lapsesi kohdalle.

Asian voisi käsitellä, ymmärtää ja kenties selittää lapsellekin, kun tietäisi että lapseni ei ole kummemmassa asemassa kuin toisetkaan mutta näinhän nyt ei ole.
Vuodessa on 189 koulupäivää, tämä ei ole pikku asia!
Kaikkia tikkareita ei tarvi jakaa aina tasan mutta joku kohtuus täytyy olla! Piehingin puoli on ollut nyt "lapsen asemassa" 18 VUOTTA.

Kysyn nyt mikä on tärkeää päättäjille, onko lapsen työlle, eli koulutyölle tärkeää jaksaminen, se että lapsen/nuoren näkökulmasta arjessa asiat toimivat mahd. hyvin. Asiat joihin juuri te voitte vaikuttaa.
Minusta koulukyyti, koulupv.n pituus ja tunne että on samalla viivalla muiden kanssa ovat erittäin merkittävä osa hyvinvointia!
Ansaitseeko minunkin lapsi, muut ylipään lapset saman hyvinvoinnin kuin toiset?

Tuota nykyistä kuljetus hommaa sietäisi muutenkin tarkastella, iso bussi ajelee suurin piirtein tyhjänä ylipääntietä edestakas, ei täällä ihan niin paljon noita lapsia riitä, mikseivät ne mahdu taksiin kun vielä vuosi sitten mahtuivat kun meillä oli vielä oma lähikoulu.
(Ylipää 6.45-piehingin koulun piha 7.00- Ylipää 7.10- Piehingin koulunpiha 7.20- Haapajoki 7.45, Parhalahti 7.55- Piehinki koulunpiha 8.10- Ylipää 8.20- Haapajoki 8.40 - Parhalahti 9.10)
Liekkö järkevin /edullisin vaihtoehto??

Ps. En tahdo todellakaan asetella kyliä vastakkain, en kilpailla tai haalia kotiinpäin. Ei kuulu arvoihini. EI, toivon vain yhdenvertaisuuden ja oikeudenmukaisuuden toteutumista Raahen kaupungissa! Katson jopa velvollisuudekseni puolustaa omiani tasa-arvoisuuden verran.
Ihmettelen vaan
Mervi Aho, äiti/terveydenhoitaja